Týden cvičení s okinawským mistrem Morio Higaonnou

V týdnu  od 26.7 – 1.8. 2009 se konal v blízkosti švédského Stockholmu na poloostrově Lidingo, v části Boson  mezinárodní  karate camp  s názvem „25.European Gasshuku IOGKF“, který uspořádala organizace tradičního okinawského karate dó IOGKF (International Okinawan Goju ryu Karate dó Federation). Akce se zúčastnilo přes 300cvičících z většiny evropských  států sdružených v IOGKF, včetně  hostů z  Kanady, Nového Zélandu, Jižní Afriky, Japonska a Okinawy.

Českou republiku na této akci již tradičně zastupoval oficiální reprezentant IOGKF v ČR a současně i hlavní instruktor  CAOGK a Okinawan Karate Klubu TJ Slovan J. Hradec pan Jaroslav Valenta 4 Dan, kterého doprovázel jeho blízký jindřichohradecký student  Jan Uksa 2 Dan . Z České republiky se dále zúčastnil také předseda CAOGK Jaro Kulik 3 Dan a jeho pražský student Lubomír Moučka 2 Kyu.

Hlavním učitelem na Gasshuku byl sedmdesátiletý okinawský mistr Morio Higaonna Sensei 10 Dan – legenda tradičního karate, žák nedávno zesnulého Anichi Miyagi Senseie 10Dan (jeden z posledních žáků zakladatele Goju ryu Chojuna Miyagiho).

Higaonna Sensei vedl  po celý týden většinu tréninků, přičemž mu asistovali Yamashiro Sensei 7 Dan z Japonska, Nakamura Sensei 6 Dan z Kanady, Bakkie Sensei 8 Dan z Jižní Afriky , Ernie Molyneux Sensei 7 Dan z Anglie a řada dalších vyšších instruktorů IOGKF.

Každý den začínaly tréninky v 9hodin ráno a končily ve 14hodin. Cvičilo se ve skupinách podle pokročilosti .Tréninky měly vysokou úroveň, trénovala se jak kondice a technika , tak i různé formy otužování těla a  zápasů na dlouhou i krátkou vzdálenost.Nechybělo ani cvičení tradičních Kat , při kterých se kladl důraz zejména na jejich funkčnost a sebeobranné využití. Sensei Higaonna šel všem příkladem a to co ve svém věku předváděl bylo mnohdy až neuvěřitelné.. V jeho těle se snoubila obrovská síla a současně mrštnost, byl naprosto uvolněný , ale přitom mimořádně silný a rychlý.  Morio Higaonna Sensei  se stal pro všechny účastníky Gasshuku příkladem skutečného mistra , kterého je hodno následovat.

Odpoledne po fyzicky náročných trénincích česká skupina většinou relaxovala na pobřeží u blízkého moře obklopené nádhernou čistou švédskou přírodou. Večer pak probíhala různá  jednání a poznávání nových přátel z jiných států ,nechyběli ani rozhovory o spolupráci s jinými státy, nabídky účasti na zahraničních akcích apod.

Závěrem je třeba říci, že se akce povedla a čeští instruktoři si  přivezli mnoho nových poznatků , které využijí při výchově svých studentů. Tak se umění daleké Okinawy přenese od Higaonny Morio Senseie přímo až do dojo v Jindřichově Hradci či v Praze  a žáci těchto klubů mohou pak směle říci, že se učí opravdové bojové umění „přímo od pramene“ .

 

Jaroslav Valenta
www.okinawankarateklub.cz
www.iogkf.cz